Mengurus wang dengan bijak

3 Langkah Mengurus Wang Anda Dengan Bijak

EkonomiOleh Isteri

 Aku bukanlah seorang yang bijak dalam bidang perakaunan. Malah masa muda-muda dulu aku paling hampeh dengan subjek akaun. First time aku mula belajar bukak buku akaun masa amik subjek Kemahiran Hidup (KH) di form 2. Time tu jelah, lepas belajar timbang akaun, buka buku ini, buku itu, ada akaun beregulah..entah apa2 tah..last2 aku terus tak minat nak amik subjek akaun after PMR walaupun aku hebat bab2 math dan add math after aku merangkak ke peringkat SPM. (biasalah hebat ngapal formula)

So kali ni, aku nak tory untuk mengaplikasikan pengurusan kewangan tanpa perakaunan, khas untuk alam rumah tangga melalui cara enden yang tersendiri…

Langkah 1- Tentukan Matlamat Kewangan
Setiap kali kita buat sesuatu, tentu saja tidak lari dari perkataan MATLAMAT atau dengan bahasa kasarnya TUJUAN.

Matlamat kewangan seharusnya menggambarkan perkara yang ingin di kecapi dengan wang dalam jangka masa tertentu. Sebagai contoh mudah yang boleh di jadikan matlamat:

  • membeli rumah ketika berumur 25 tahun
  • membeli kereta MPV ketika berumur 30 tahun
  • menunaikan ibadat haji ketika berumur 35 tahun
  • menikah lagi satu ketika berumur….(hampeh punya matlamat)

Langkah 2 – Menjejaki Mana Perginya Wang Anda
Setelah matlamat berada di dalam gengaman minda anda, mulakan hidup anda dengan membuat perancangan perbelanjaan harian anda agar matlamat anda mudah dicapai.

Sebagai contoh mudahnya, listkan perbelanjaan harian anda setiap bulan. Mulakan list perbelanjaan anda dengan panduan mudah berikut:

  • Tentukan jumlah pendapat bulanan anda
  • Tambah jumlah perbelanjaan termasuklah bil bulanan (telephone, streamyx, api, air), bayaran balik pinjaman (kereta, rumah), sewa (rumah), perbelanjaan seharian (tesco, giant, carrefour, pasar malam) dan lain-lain (tengok wayang, makan luar, minyak petrol, beli barang kemas, rokok..)
  • Ketepikan sejumlah wang untuk kecemasan dan perbelanjaan bermusim (seperti yuran sekolah, duit raya untuk musim perayaan, cukai jalan, pembaharuan insurans dan lain-lain)

List ini boleh membantu anda mengenal pasti tabiat berbelanja sekaligus merancang kewangan anda. Selain itu melalui perancangan ini juga, anda dapat mengetahui:

  • Ke mana dan bagaimana anda membelanjakan wang anda?
  • Berapa banyak hutang tertunggak anda setiap bulan (hutang credit card, hutang kereta, hutang streamyx, hutang telephone…)?
  • Berapa baki wang gaji anda untuk di simpan yang masih tinggal di penghujung bulan?

 Langkah 3 – Menilai Tabiat Berbelanja
Jika poket/ wallet anda sudah kering atau dengan kata mudahnya wang anda tidak berbaki pada penghujung setiap bulan, sudah tiba masanya untuk anda menilai dan menaaruf semula tabiat berbelanja anda dan seisi keluarga. Teliti semula semua perbelanjaan dan tentukan sama ada apa yang telah anda beli ialah barangan yang anda benar-benar perlukan atau hanyalah memenuhi keinginan nafsu serakah anda.

Jika semasa sesi taaruf, anda dapati melakukan perkara-perkara di bawah…..

  • Menggunakan simpanan untuk membayar bil semasa
  • Memohon pinjaman baru untuk melangsaikan hutang pinjaman lama
  • Berhutang lebih besar daripada pendapatan
  • Membeli sesuatu tanpa memikirkan sama ada anda mampu atau tidak

……nasihat saya… insaf dan ubahlah tabiat berbelanja anda dan kurangkanlah perbelanjaan yang tidak-tidak itu.

http://www.tkodaily.net/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: